Bezglutenowe ciasto marchewkowe w 10 minut !!!

ciasto marchewkowe

Bezglutenowe ciasto marchewkowe… i oczywiście jak zawsze do wykonania w 10 minut!!! W tym przepisie chyba najdłuższy proces to obieranie i tarcie marchewki…:))

Dlaczego wersja bezglutenowa…

Przedwczoraj minęło dokładnie 3 miesiące, jak staram się wykluczyć prawie całkowicie gluten ze swojego pożywienia, więcej o moich nowych preferencjach ⇒TUTAJ. Chociaż muszę się przyznać, że robię małe wyjątki… przenigdy nie odmówię sobie kawy mrożonej z naszego kultowego „Piotrusia”.

Kawiarnia istnieje, od kiedy pamiętam, i od kiedy pamiętam, ich kawa mrożona smakuję zawsze tak samo.. czyli powalająco…:)

kawa mrożona

Ktoś by powiedział, że nie ma w niej glutenu… a jednak jest… ukryty w niczemu niewinnych lodach…  ale dla tej kawy, jestem w stanie na taką ilość przymknąć oko…:)

Przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe…

Jak kawa… to i do kawy wypada coś zrobić…:) tym razem bezglutenowe ciasto marchewkowe..:)

Poniżej podaję składniki dla obu wersji ciasta… glutenowej i bez glutenu. Chociaż wersja z glutenem, powinna teoretycznie podchodzić pod pojęcie bez glutenu, bo składnikiem są płatki owsiane i otręby owsiane. Jednak bezglutenowcy wiedzą, że nie do końca te produkty są czyste od glutenu…

Składniki:

  • 1,5 szklanki tartej marchewki
  • 1 szklanka płatków jaglanych (owsianych-w wersji glutenowej)
  • 0,5 szklanki płatków gryczanych (otręby pszenne lub owsiane – w wersji glutenowej)
  • 0,5 szklanki brązowego cukru ( ja dodaję brzozowy cukier, ale tylko 3 łyżki gdyż, jest on bardzo słodki)
  • 3 jajka
  • garść posiekanych daktyli (często zastępuję je suszoną żurawiną)
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 soli – używam tylko i wyłącznie różowej soli himalajskiej
  • kwaśna śmietana lub jogurt naturalny ( do podania – opcjonalnie)

składniki na ciasto marchewkowe

Wykonanie:

Obieramy marchewkę i trzemy na tarce (wybieram opcję tarki z średnimi oczkami), następnie kroimy daktyle w kostkę i dodajemy do marchewki. Daktyle można zastąpić żurawiną lub rodzynkami, w zależności od naszych upodobań. Można dać jedno i drugie..:)

Do miski, lub innego pojemnika, wsypujemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy: płatki, cukier, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia. Tego dnia, co udokumentowałam wykonanie ciasta zdjęciami, w mieszance suchej zrobiłam przewagę płatków gryczanych nad jaglanymi… czyli 1 szklana płatków gryczanych i 1/2 szklanki płatków jaglanych. Gdy piekłam ponownie, to odwróciłam proporcje… i bardziej smakuje mi wersja według proporcji składników, które podałam na wstępie.

składniki na ciaso marchewkowe

W drugiej misce miksujemy jajka, cukier i oliwę. Można mieszać bez rozdzielania jajka na białko i żółtko, wtedy ciasto wychodzi bardziej zbite. Natomiast ja preferuję wersję z rozdzieleniem..:) Dlatego najpierw miksuję żółtka z cukrem, potem dodaję oliwę a następnie ubitą pianę z białka i dopiero do takiej masy dodaję mieszankę marchewki z daktylami. Mieszam już ręcznie i na koniec dosypuję suche składniki i dokładnie mieszam.

składniki na ciasto marchewkowe

 

 

Wcześniej przygotowaną keksówkę wykładam papierem do pieczenia i przelewam całą masę marchewkową.

Całość wkładam do rozgrzanego piekarnika 180ºC /z termoobiegiem/ i piekę 50-60min.

ciasto marchewkowe

Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia, a następnie podaję domownikom same ciasto bez dodatków, lub z keksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.

ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe

Poniżej to samo ciasto tylko, że tego dnia spróbowałam opcję bez rozdzielania żółtka od białka, tylko miksowałam jajko w całości. Ciasto wyszło bardziej zbite i dużo niższe, ale również bardzo smaczne..:))

ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe

 

Bez względu na wersję wykonania, ciasto jest bardzo smaczne

i mało kiedy uchowa się do dnia następnego…:)

Smacznego..:))

3 Comments

  1. Grażyna pisze:

    Ma być. zastąpiłam jajka majonezem

  2. Grażyna pisze:

    Witam już składniki uszykowane ale nie podałas ile tej oliwy wiec wpadłam na inny pomysł
    Nastąpiłam jaka najonezem 1 szk ciasto bardzo pyszne i nie wysycha
    Pozdrawiam

    1. Viola pisze:

      Uzupełniam informację o oleju… 3 łyżki oliwy..:) ale ja, raz dodaje tę oliwę, a raz nie…:) I z oliwą i bez, ciasto jednakowo smaczne..:)

Zapraszam do podzielenia się komentarzem ...:))

Skip to content