Chlebek bananowy w 10 minut…!!!

chlebek bananowy

Chlebek bananowy w 10 minut… to kolejny przepis, na którego przygotowanie, z pominięciem czasu pieczenia, potrzeba niespełna 10 minut..:))

Przepis ten otrzymałam od córki, która podobnie jak ja, nie jest fanką gotowania, a gdy już zdecyduje się coś upiec, to korzysta z przepisów szybkich i łatwych, a przede wszystkim takich, które dają pewność, że ciasto się uda..:))

Chlebek bananowy…

Bardziej pasowałaby nazwa keks bananowy, ale pozostanę już przy nazwie pod jaką go otrzymałam. Przepis jest bardzo prosty, bardzo szybki i za każdym razem efekt jednakowo smaczny, dlatego też serdecznie polecam..:))

Składniki:

składniki

  • 4 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżki cynamonu

 

Wykonanie:

Banany połamać na mniejsze kawałeczki, włożyć do miski lub innego naczynia i dokładnie rozgnieść widelcem. Do rozgniecionych bananów wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać jajko, cukier, olej oraz cynamon. Wszystko razem dokładnie ręcznie wymieszać.

 

przepisprzepis

 

Przygotować mniejszą keksówkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do niej przygotowaną masę i włożyć do rozgrzanego piekarnika na 45-60 minut – temperatura pieczenia 180°C z termoobiegiem.

 

chlebek bananowy chlebek bananowy

 

Po upieczeniu odczekać aż ostygnie i można delektować się jego smakiem…:))

Podwójna dawka słodkości…

W tym dniu co upiekłam ciasto bananowe, miałam jeszcze resztę mojego sernika – przepis wkrótce…:)) Więc słodkości było w nadmiarze. Lecz razem z moją połowa, czuliśmy się rozgrzeszeni z naszego obżarstwa, gdyż tego dnia, bardzo dużo czasu spędzimy przy wiosennych porządkach w ogrodzie. Dlatego też, w czasie przerwy w pracach ogrodowych, bez wyrzutów sumienia uzupełnialiśmy spalone kalorie, nie żałując sobie…:))

coś słodkiego                               Mała rozpusta w czasie przerwy pomiędzy intensywną pracą w ogrodzie..:))

Leave a Reply