Jedyny tort jaki potrafię zrobić…

Jedyny tort jaki potrafię zrobić… to tort czekoladowy..:)). Kilka lat temu gdy byliśmy na rodzinnej imprezie poczęstowano nas tortem, który tak bardzo przypadł nam do gustu, iż poprosiłam o przepis i postanowiłam, że choćby nie wiem co, to muszę go zrobić… i o dziwo udało mi się i wszystkim równie dobrze smakował jak pierwowzór..:))

Osobiście lubię przepisy szybkie i łatwe. Niestety ten nie należy ani do szybkich, ani do łatwych, ale do najtrudniejszych też nie..:) Mimo, że wszyscy go bardzo lubią, a najbardziej moja połowica, to robię go góra dwa razy w roku. Obowiązkowo jak przypadają urodziny małżonka oraz na święta. Więc tak szybko domownikom nie znudzi się jego smak..:)) A  że za niedługo znowu święta, to postanowiłam podzielić się przepisem..:))

Przepis na tort czekoladowy…

Tort czekoladowy… ta nazwa nie do końca jest odpowiednia, ale u nas w domu właśnie taka się przyjęła. Przepis podam w takiej wersji jak go otrzymałam, gdyż według mnie, nawet dla największego laika, do jakich i ja należę, jest bardziej przystępny..:)

PIERWSZY KROK – upiec 2 okrągłe biszkopty

Przepis na biszkopt – na jeden krążek:

  • 3 jajka
  • 90 gram cukru
  • 90 gram mąki ( w tym 1/2 budyniu śmietankowego i płaska łyżeczka proszku do pieczenia)

Jaja i cukier ubić na sztywno, wsypać mąkę z wymieszanym budyniem(proszek) i proszkiem do pieczenia, mieszać ręcznie. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180ºC  około 20-25min

Moje modyfikacje do powyższych krążków biszkoptowych

Dodaję mniej cukru, tak ok 50 gram i w trakcie przygotowywania ciasta nie ubijam jaj w całości, tylko najpierw ubijam białko, gdy jest już ubite na sztywno, dodaję cukier a następnie żółtka. Do gotowej masy wolno  wsypuję mieszankę mąki i delikatnie mieszam.

przygptowanie tortu czekoladowego                              Jeden krążek gotowy..:)

DRUGI KROK – przygotować bezę

Przepis na bezę:

  • 4 białka i 200g cukru – ubić na sztywno
  • 40 gram rodzynek
  • 100 gram kokosu
  • 100 gram orzechów wałkowanych ( wsypać do woreczka i rozwałkować wałkiem do ciasta)

Piec w piekarniku a raczej suszyć, około godziny przy temperaturze 130-140ºC

Moje modyfikacje do bezy:

Osobno ubijam białka, a dopiero potem dodaje cukier i znacząco zmniejszam jego ilość do 100gram. Zamiast orzechów dodaję migdały. Niestety jestem alergikiem i orzechy mnie uczulają.

przygptowanie tortu czekoladowego                                            Cały zestaw czeka w gotowości na złożenie..:))

TRZECI KROK – masa budyniowa

Przepis na masę budyniową:

  • 2 budynie śmietankowe z 5 łyżkami cukru ugotować w jednej porcji mleka
  • 1 i 1/2 kostki masła
  • 4 żółtka
  • 200 gram nutelli

Ugotowany budyń należy dobrze ostudzić. W tym czasie  można utrzeć masło z żółtkiem, a gdy budyń będzie już zimny stopniowo dodajemy go do ucieranej masy, na koniec do masy dodajemy kilka kropli wódki lub spirytusu. Gotową masę rozdzielamy na dwie części, do jednej z nich dokładamy nutelle i dokładnie mieszamy.

Moje modyfikacje do masy budyniowej:

Do przygotowania budyniu zmniejszam ilość cukru i dodaję tylko 2 łyżki. Natomiast  w trakcie ucierania masła z żółtkiem dodaję  dodatkowo 2 łyżki cukru. Znacząco zmniejszam ilość masła i do przepisu stosuję tylko 3/4 kostki. Ponadto po rozdzieleniu masy na dwie części,  to do masy z nutellą dodaję  jeszcze 1 łyżkę ciemnego kakao. Wszystko ucieram za pomącą miksera. Kiedyś robiłam ręcznie, ale zawsze wtedy miałam w kremie nieroztarte grudki.

przygptowanie tortu czekoladowego

przygptowanie tortu czekoladowego                                                                                                       Krem w trakcie przygotowań..:))

CZWARTY KROK – poskładanie wszystkich części w całość

Krążek biszkoptowy smarujemy dżemem, najlepiej o kwaskowym smaku, ja daję dżem z czarnej porzeczki. Na dżem rozsmarowuję białą masę kremową, następnie delikatnie układam krążek bezowy, Który najpierw smaruję dżemem a na następnie  ciemnym kremem z dodatkiem nutelli. Na posmarowaną bezę przykładam krążek biszkoptowy, który również jest od dołu wysmarowany dżemem.

Gdy już mam ułożoną całość, górę tortu lekko smaruje biała masą, a następnie dokładam drugą warstwę ciemnej masy, którą również smaruję boki tortu. Na samym końcu całość polewam dwoma roztopionymi tabliczkami gorzkiej czekolady. Gotowy tort odstawiam w chłodne miejsce aż wszystkie składniki stężeją.

przygptowanie tortu czekoladowego

przygptowanie tortu czekoladowegoprzygptowanie tortu czekoladowego         Pora wszystko poskładać w jedną całość..:))

tort czekoladowy

A potem objadamy się tą bombą kaloryczną do ostatniego okruszka..:))

tort czekoladowy

Smacznego..:))

4 Comments

  1. Grazyna napisał(a):

    Przepis na biszkopty? Składniki to na jeden blat czy podzielić. na dwa blaty. A moze łatwiej upiec od razu jeden i przekroić nie bedzie taki wysuszony ale to moja sugiestia natomiast co do budyni to miałas na mysli tą porcje mleka co jest na opakowaniu? Cały tort wyglada bardzo smacznie. Chyba. Się. Zdecyduje upiec na Niedzielę. Palmową ale zrobie z dzemem agrestowym Pozdrawiam?

    1. Viola napisał(a):

      Witaj Grażynko…:) Każdy przepis na biszkopt jest na jeden krążek, a jeśli chodzi o budyń, to zgodnie z porcją mleka na opakowaniu przeważnie jest wskazana porcja 500ml. Czyli 500ml mleka na dwa budynie. A Co do krążków, to ja osobiście wolę upiec dwa, kiedyś chciałam sobie ułatwić i zrobić jeden, ale to przecinanie nie najlepiej mi wyszło..:) Cieszę się, że zdecydujesz się go upiec. Mam nadzieję, że będziesz zachwycona jego smakiem, tak jak my wszyscy..:) Pozdrawiam..:)

  2. Grazyna napisał(a):

    Jak przeciac biszkopt na krążki odmierzam od dołu wysokość jaka potrzebuję czyli grubosc krążka
    Np 2 cm wbijam wykałaczkę i tak w koło 8 szt wystarczy ale może być. więcej sztuk
    Nastepnie nacinam nożem do okoła nad wykałaczkami w ten rowek wkładam nitkę/ w miarę mocną
    Trzymam jeden konieca drugi ściagam tak jak byś chciała zmniejszyć koło
    Az gdy nitka przetnie biszkopt tj przejdzie przez blat biszkoptu
    Tniesz biszkopt na tyle czesci ile potrzebujesz a wysokosc biszkoptu na to pozwala
    Stary wypróbowany sposób
    Jest tez do kupienia taka gilotynka z metalową nitką na bokach ktorej sa juz odznaczone odległosci
    I tylko przekładasz ten metalowy drucik wg potrzeb
    Naprawde warto go mieć
    Jesli taki tu zobaczę. To kupię Pozdrawiam

    1. Viola napisał(a):

      Dzięki za dobre rady jak przeciąć biszkopt..:) Ale ja tak mało bawię się w pieczenie tortów, że nie sprawia mi różnicy czy piekę dwa krążki czy więcej..:)

Leave a Reply