Pięć przepisów Grażynki…

Przepisy Grazynki

Pięć przepisów Grażynki… to nowa seria wpisów w kategorii kuchnia i dieta.  Grażyna jest prawie jak członek naszej rodziny, gdyż nasze rodziny przyjaźnią się od dwóch, a nawet trzech pokoleń.

Grażyna jest cudowną osobą, ma wiele talentów a jednym z nich jest gotowanie. Nie wiem jak ona to robi, ale z niczego potrafi wyczarować same pyszności. Nawet jak się wydaje, że w lodówce jest tylko same światło, to ona przygotuje królewski posiłek…:)

Mimo, że mieszka daleko, często dzieli się tym, co ma sprawdzone i wysyła przedsmak swoich uzdolnień na maila.

Za zgodą Grażynki postanowiłam, że jej szybkie i smaczne przepisy znajdą swój stały kącik na moim blogu…:)

Pięć przepisów Grażynki…

Poniżej przedstawiam pięć przepisów, które są szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. Szkoda, że nie mam do nich zdjęć, za wyjątkiem jednego.  Myślę, że w następnej serii pojawią się również zdjęcia, gdyż mam zamiar poprosić Grażynkę, aby do wysyłanych przepisów dołączała również ich zdjęcia…:)

Prezentacje przepisów zaczynam od szybkich  dań obiadowych, następnie deseru oraz przystawki:

Dania obiadowe:

1. ZUPA KREM Z NALEŚNIKIEM

SKŁADNIKI:

  • 1 duży fenkuł / część- Biała.
  • 8 szt średniej marchwi /nie za gruba
  • 2 lity bulionu

Blachę do zapiekania wysmarować oliwą z oliwek. Wyłożyć na nią pokrojone warzywa. Posolić, popieprzyć, polać oliwą z oliwek, zapiekać w temperaturze 180º C – do średniego zrumienienia.

Zapieczone warzywa wrzucić do 2 litrów wcześniej przygotowanego bulionu. Z bulionu należy usunąć  liście laurowe oraz  ziele angielskie. Całość ugotować do miejskości i zmiksować. Posypać zrumienionym sezamem i zielonym koperkiem z fenkułu.

W tym czasie jak będą piekły się warzywa, przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć 4 naleśniki.

  • 2 jajka
  • 2 kopiaste łyżki mąki żytniej, sól
  • 200 ml wody

Następnie przygotowujemy farsz do naleśników:

  • 200g ser ricotta
  • nataka z pietruszki, szczypiorek
  • wędzony łosoś
  • sałata rukola
  • przyprawy

Ser ricotta posolić, popieprzyć,  dodać garść drobno posiekanego szczypiorku, natki pietruszki i dobrze wymieszać.

Na naleśnik położyć przygotowany ser i na to kawałki wędzonego łososia. Przyprawić czerwonym pieprzem, położyć garść sałaty rukola. Zrolować przeciąć po skosie na 2 części i podawać z zupą krem.

 

2. WEGETARIAŃSKIE KLOPSY

SKŁADNIKI:

  • 800 g ciecierzycy
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z limonki
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy – sól i pieprz
  • 2 garście posiekanej pietruszki
  • 1 jajko
  • nasiona sezamu

WYKONANIE:

Ciecierzyce ze słoika, odcedzamy i przemywamy, następnie dodajemy oliwę z oliwek, sok z limonki, jogurt grecki,  czosnek, sól, pieprz oraz ulubione przyprawy. Całość miksujemy za pomocą blendera.Na koniec dodajemy 2 garście natki pietruszki.

Z powstałej masy formułujemy klopsy, następnie obtaczamy w rozkłóconych jajkach i sezamie. Gotowe klopsy smażymy na patelni z dodatkiem klarowanego masła lub oliwa z oliwek.

Można podać z cacykami.

3. SZYBKA CHIŃSKA ZUPA, JAKO JEDNO DANIE

SKŁADNIKI:

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 cebula
  • grzyby shiitake
  • 1/2 papryki czerwonej i 1/2 papryki zielonej,
  • garść kiełków sojowych
  • garść kapusty pekińskiej
  • pokrojona trawa cytrynowa
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz, przyprawy
  • bulion
  • imbir kandyzowany i świeży

WYKONANIE:

Do ogrzanego woka wlewamy oliwę z oliwek, kiedy jest już gorąca wkładamy pierś z kaczki pokrojoną skośnie i cienko, podsmażamy. Następnie cebulę pokrojoną w piórka, pokrojone grzyby shiitake, pokrojoną paprykę czerwoną i zieloną  oraz pokrojoną trawę cytrynową. Dodajemy garść kiełków sojowych, garść pokrojonej kapusty pekińskiej, rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz oraz imbir kandyzowany i  świeży. Całość podlewamy bulionem i gotujemy.

Gotową zupę podajemy z bagietką i masłem

4. DESER

SKŁADNIKI – na 5 pucharków:

  • filiżanka rozpuszczalnej kawy/ zimna/
  • 15 szt biszkopcika /lub innych ciasteczek
  • 250ml kremówki
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 250 serka mascarpone
  • 1 paczuszka cukru waniliowego

deser

WYKONANIE:

Kremówkę ubić na sztywno z opakowaniem cukru wanilinowego. Część ubitej kremówki od razu przełożyć do innego naczynia i zostawić do dekoracji. Następnie utrzeć żółtka z cukrem,  dodać  serek mascarpone i dalej ucierać. Utartą masę połączyć z kremówką.

Przygotować pucharek:

Na dno pucharka kładziemy umoczone w kawie biszkopty, na nie kładziemy utartą masę, ponownie biszkopt moczony w kawie i masa. Górę można udekorować owcami i położyć odłożoną bitą śmietanę, którą posypujemy zmieloną kawą lub potartą gorzką czekoladą.

Ostatecznie otrzymujemy takie „fałszywe tiramisu”…:)

5. PRZYSTAWKA DO KRAKERSÓW

SKŁADNIKI:

  • Słoik ciecierzycy ok 400g
  • 2 łyżki pasty sezamowej /humus
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • Sok z limonki
  • 2 ugotowane buraki /wielkości pączka
  • Sól, pieprz ,szczypta chili plus ulubione przyprawy, ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

WYKONANIE:

Płynne składniki dajemy do blendera, plus odsączona i przepłukana ciecierzyca, buraczki, pasta sezamowa, przyprawy. Całość zmiksować blenderem.

Gotową pastę podawać z krakersami lub chipsami.

2 Comments

  1. Małgosia K. napisał(a):

    O, widzisz! Właśnie siedzę nad ciecierzycą i się zastanawiam, co by tu nowego z niej wykombinować, a tu proszę – przepis jak znalazł! Zaraz wypróbuję :). A w następnej kolejności pomyślę gdzie ja teraz fenkuł dostanę, bo jakoś mi się ostatnio nigdzie w oczy nie rzucił. Szczerze mówiąc nigdy nic z fenkuła nie robiłam, ale ta wersja zupy bardzo mnie zaintrygowała, więc muszę spróbować :)..

    1. Viola napisał(a):

      Podobnie jak ja… na fenkuł patrzyłam jak na dziwoląga jakiegoś… a dzięki przepisom Grażynki możliwe, że trafi do mojej kuchni..:) Ta zupa, też mnie zaciekawiła, ale jeszcze nie próbowałam jej… pora posmakować…:)

Leave a Reply