Rogaliki z jabłkiem w 10 minut !!!

Rogaliki drożdżowe w 10 minut

Rogaliki z jabłkiem w 10 minut… w ciągu ostatniego tygodnia, podaję kolejny przepis na coś, co można zrobić dosłownie w 10 minut. Uwielbiam tak szybkie przepisy, bo jak już kilkakrotnie wcześniej wspomniałam, nie przepadam za zbyt długim kręceniem się po kuchni..:)) W każdym z podanych przepisów, w tych 10 minutach mieści się czas przygotowania, dodatkowo należy uwzględnić czas pieczenia lub smażenia, w zależności od przepisu.

Tym razem podzielę się przepisem na coś słodkiego, czyli rogaliki z jabłkiem. Robiłam je już wiele razy i wszystkim bardzo smakują.

Rogaliki z jabłkiem…

Do tego przepisu prawie nic nie potrzebujemy, a ostatecznie stworzymy bardzo pyszne rogaliki:

Składniki:

  • paczkę ciasta francuskiego
  • 1 duże jabłko
  • cynamon
  • cukier brązowy
  • mały kieliszek likieru jajecznego (opcjonalnie)
  • białko do posmarowania

Wykonanie:

ciasto francuskie

 

Wyciągamy z paczki ciasto francuskie, rozwijamy je i kroimy radełkiem do ciasta na kwadraty. W moim wypadku wyszło ich 16.

 

 

Rogaliki drożdżowe w 10 minut

 

Następnie kroję jabłko na półksiężyce i układam na kawałkach ciasta.

 

 

Rogaliki drożdżowe w 10 minut

 

Na ułożone jabłka sypię cynamon, cukier brązowy oraz polewam odrobina likieru jajecznego.

 

 

Rogaliki drożdżowe w 10 minut

Dokładnie sklejam przeciwległe rogi, górę rogalika smaruję białkiem i posypuję cukrem brązowym.

Rogaliki drożdżowe w 10 minut

Rogaliki drożdżowe w 10 minut

 

Gotowe rogaliki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

 

 

Rogaliki drożdżowe w 10 minut

Wkładam do rozgrzanego piekarnika z termoobiegiem przy temperaturze 200°C i piekę około 15 minut.  Myślę, że czas pieczenia należy dostosować do możliwości piekarnika. Najlepiej obserwować ciasto i gdy ładnie wyrośnie oraz się zarumieni. to wtedy można spokojnie wyciągnąć z piekarnika.

 

 

Rogaliki drożdżowe w 10 minut

Nim przełożę na talerz czekam aż ostygną, gdyż ciepłe, są jeszcze zbyt miękkie i mogą się uszkodzić przy przekładaniu na talerz.

 

 

 

Podsumowując…  muszę przyznać, iż nic nie przesadziłam, przygotowanie rogalików zajmuje niecałe 10 minut, a po upieczeniu w równe dziesięć minut, mogą zniknąć z talerza, gdyż są tak pyszne, że nie można przejść koło nich obojętnie.

Jak macie trochę chęci oraz wolne 10 minut, serdecznie polecam i życzę smacznego!!!

Leave a Reply