Zapiekane jabłka z kruszonką… w 10 minut!!!

zapiekane jabłka z kruszonką

Zapiekane jabłka z kruszonką… uwielbiam je i zawsze jak przyjdzie mi ochota na coś słodkiego, powiedzmy  w wersji – zdrowe słodkości, to sięgam po ten przepis..:)

Gdyby nie kruszonka, to można by się pokusić aby ten deser zaliczyć do dietetycznych. Lecz dla mnie, im więcej kruszonki tym lepiej..:)

Pora na przepis…

Składniki, które poniżej podaję są wyliczone na formę jaką ja używam do zapiekania deseru. Można zrobić w różnych innych formach, ale wtedy trzeba zwiększyć, bądź zmniejszyć, ilość podanych składników.

Zazwyczaj zapiekane jabłka robię w kamionkowych miseczkach. Chociaż zawsze mam problem jak je określić, bo są dość sporej wielkości i bardziej przypominają mini brytfankę niż miseczkę..:)

kamionka do pieczenia

Składniki:

  • 2 średnie jabłka – najlepiej o lekko kwaśnym smaku
  • 1 serek waniliowy – ja zastępuję go jogurtem naturalnym z firmy Zott (180gram)
  • dodatki: słonecznik, żurawina, migdały, cynamon i oliwa do wysmarowania formy.

na kruszonkę:

  • 1/4 kostki masła
  • pół szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki cukru

Wykonanie:

Obieram jabłka, kroję na ćwiartki a każdą z nich dziele na talarki. Rozkładam jabłka do kamionki wcześniej wysmarowanej olejem. Jabłka posypuję żurawiną, słonecznikiem, migdałami i cynamonem.

zapiekane jabłka z kruszonką

Na całość nakładam jogurt naturalny i odstawiam, w tym czasie szybko przygotowuję kruszonkę.

zapiekane jabłka z kruszonką

 

Do miseczki wkładam wszystkie składniki na kruszonkę i mieszam, a następnie ugniatam.

składniki na kruszonkę

Kruszonkę układam na przygotowaną wcześniej porcję i posypuję cynamonem. Normalnie, taka ilość kruszonki wystarcza na kilka porcji, lecz ja bardziej wolę kruszonkę od reszty, więc sobie nie żałuję..))

Całość wkładam do rozgrzanego do 180°C piekarnika z termoobiegiem i zapiekam 25 minut.

Podaję na ciepło lub jak ostygnie, w zależności od upodobań domowników. Można dodać do naszego deseru gałkę lodów lubi bitą śmietanę. A jak ktoś nie zwraca uwagi na kalorie, to jedno i drugie..:))

zapiekane jabłka z kruszonką

Zachęcam do wypróbowania i mam nadzieję, że ten szybki przepis na zawsze zagości w Waszej kuchni..:))

Życzę smacznego!!!

 

 

4 Comments

  1. Grazyna napisał(a):

    Wyglada ciekawie. I pewnie zrobie na sobotę. Spodziewam się koleżanki. Tyle że ja zrobie z brzoskwiniami z puszki i podam z ubitą kremówką na lody sie nie decyduje bo boli mnie gardło
    Myślę że można. Zrobic rownież wieloowocową

    1. Viola napisał(a):

      Myślę,że można z innych owoców również, ala je jeszcze nie próbowałam. Jak zrobisz z tej brzoskwini, to się pochwal jak smakowało..:) A na gardło bolące, to mi najlepiej pomaga gorące mleko z miodem i masłem. Pozdrawiam i zdrówka życzę..:)

  2. Nainen napisał(a):

    Witaj Violu..bardzo fajnego masz bloga ..tyle tu ciekawych rzeczy, spraw, przepisów ….

    1. Viola napisał(a):

      Bardzo się cieszę, że Ci się podoba i zapraszam do odwiedzania mojego światka…:)) Widzę, że Ty również wystartowałaś ze swoim blogiem, który bardzo mi się podoba i czuję w Tobie pokrewną duszyczkę…:)) Pozdrawiam serdecznie..:))

Leave a Reply