Babcine przepisy na jesienne przeziębienia…
Babcine przepisy na jesienne przeziębienia… dzisiejszy wpis powstaje prawie na kolanie..:). Jeno z moich dzieci mieszka w innej strefie czasowej. Całkiem możliwe, że wykorzystując niedzielny czas, jeszcze sobie smacznie śpi. Chociaż nie wiem czy spokojnie, bo dopadło ją jesienne przeziębienie. A, że jabłko pada niedaleko od jabłoni, to moja córka, podobnie jak ja, najpierw sięga po wszystko co naturalne…
Mam nadzieję, że po przebudzeniu zerknie na mamy bloga i zrobi sobie jeden z syropów, który pomoże jej w przegonieniu przeziębienia…:)
Babcine przepisy…
Zrobiłam szybki przegląd dawnych naturalnych przepisów, które są w moim posiadaniu. Poniżej dzielę się tymi najpopularniejszymi. Mam nadzieję, że przydadzą się nie tylko moim dzieciom…:))
SYROP Z CZOSNKU
Syrop z czosnku, chyba prawie każdy o nim słyszał…:) Jest prawie niezastąpiony w wzmacnianiu odporności naszego organizmu. Jednocześnie działa wspomagająco w leczeniu przeziębienia i grypy. Lecznicze właściwości czosnku sprawiły, że bardzo często sięgały po niego nasze babcie. Zawarta w nim allicyna, która również znajduje się w cebuli, ma silne działanie bakteriobójcze. Dzięki tym właściwością, czosnek doskonale sprawdza się w roli naturalnego antybiotyku.
Dlatego też, nasze babcie, chętnie przygotowywały z niego rożnego rodzaju mikstury. Następnie poiły nimi członków rodziny, gdy dopadło ich przeziębienie lub grypa. Można spotkać się z wieloma przepisami. Poniżej podaję trzy, z których często korzystała moja babcia…:)
Składniki na pierwszy przepis – bardziej minimalistyczny:
- 2 główki czosnku
- 150 ml wody
- 200 g cukru
Do małego rondelka wlewamy wodę i cukier, całość należy zagotować. Rozgniatamy czosnek dodajemy do wody. Gotujemy jeszcze około 10 minut, aż powstanie syrop. Po ostygnięciu przelewamy do słoiczka. Syrop jest gotowy do spożycia, bez konieczności odczekiwania kilkunastu godzin, jak w przepisie poniżej.
Składniki na drugi przepis :
- 2-3 główki czosnku
- 6 łyżeczek miodu naturalnego
- 3 cytryny
- 1 szklanka chłodnej wody (przegotowanej lub mineralnej
Przygotowanie syropu rozpoczynamy od przeciśnięcia przez praskę czosnku oraz wyciśnięcia soku z cytryn. Wszystko mieszamy z miodem i wodą. Tak przygotowany syrop należy odstawić na około 24 godziny, a następnie przecedzić.
Gotowy syrop wlewamy do szklanej buteleczki i gotowe. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Syropy, w celu wzmocnienia odporności, należy stosować dwa razy dziennie. Natomiast jeśli dopadło nas przeziębienie dawkę można zwiększyć.
SYROP Z CEBULI I CZOSNKU
Jak ktoś nie przepada za samym czosnkiem, może pokusić się na zrobienie syropu z cebuli i czosnku.
składniki:
- 4 cebule
- 1 główka czosnku
- 2 cytryny
- kilka łyżek miodu
Cebule obieramy i drobno kroimy. Czosnek obieramy i również drobno kroimy. Pokrojone składniki wkładamy do słoiczka zalewamy miodem i sokiem wyciśniętym z cytryn. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Zażywamy 2 łyżki stołowe dziennie. Można miksturę przecedzić, ale z dzieciństwa pamiętam jak moja babcia, kazała nam bez marudzenia zjadać wszystkie składniki syropu…;)
Myślę, że te dwa cenne składniki jakim jest czosnek i cebula, będą dobrym krokiem w pokonaniu przeziębienia. Ale pamiętajmy, że nie zwalnia nas to z obowiązku wizyty u lekarza, który podpowie co możemy jeszcze zrobić, aby sobie pomóc !!
Ja głównie używam soku z czarnego bzu, więc z przepisów na pewno skorzystam. Pozdrawiam!
Witaj..:) Ciszę się, że przepisy przypadły Tobie do gustu…:) A co do czarnego bzu, to ja uwielbiam herbatę z jego kwiatów, podobnie jak sok, ma wiele właściwości wspomagających przy przeziębieniu.