Pięć przepisów Grażynki…
Pięć przepisów Grażynki… to nowa seria wpisów w kategorii kuchnia i dieta. Grażyna jest prawie jak członek naszej rodziny, gdyż nasze rodziny przyjaźnią się od dwóch, a nawet trzech pokoleń.
Grażyna jest cudowną osobą, ma wiele talentów a jednym z nich jest gotowanie. Nie wiem jak ona to robi, ale z niczego potrafi wyczarować same pyszności. Nawet jak się wydaje, że w lodówce jest tylko same światło, to ona przygotuje królewski posiłek…:)
Mimo, że mieszka daleko, często dzieli się tym, co ma sprawdzone i wysyła przedsmak swoich uzdolnień na maila.
Za zgodą Grażynki postanowiłam, że jej szybkie i smaczne przepisy znajdą swój stały kącik na moim blogu…:)
Pięć przepisów Grażynki…
Poniżej przedstawiam pięć przepisów, które są szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. Szkoda, że nie mam do nich zdjęć, za wyjątkiem jednego. Myślę, że w następnej serii pojawią się również zdjęcia, gdyż mam zamiar poprosić Grażynkę, aby do wysyłanych przepisów dołączała również ich zdjęcia…:)
Prezentacje przepisów zaczynam od szybkich dań obiadowych, następnie deseru oraz przystawki:
Dania obiadowe:
1. ZUPA KREM Z NALEŚNIKIEM
SKŁADNIKI:
- 1 duży fenkuł / część- Biała.
- 8 szt średniej marchwi /nie za gruba
- 2 lity bulionu
Blachę do zapiekania wysmarować oliwą z oliwek. Wyłożyć na nią pokrojone warzywa. Posolić, popieprzyć, polać oliwą z oliwek, zapiekać w temperaturze 180º C – do średniego zrumienienia.
Zapieczone warzywa wrzucić do 2 litrów wcześniej przygotowanego bulionu. Z bulionu należy usunąć liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość ugotować do miejskości i zmiksować. Posypać zrumienionym sezamem i zielonym koperkiem z fenkułu.
W tym czasie jak będą piekły się warzywa, przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć 4 naleśniki.
- 2 jajka
- 2 kopiaste łyżki mąki żytniej, sól
- 200 ml wody
Następnie przygotowujemy farsz do naleśników:
- 200g ser ricotta
- nataka z pietruszki, szczypiorek
- wędzony łosoś
- sałata rukola
- przyprawy
Ser ricotta posolić, popieprzyć, dodać garść drobno posiekanego szczypiorku, natki pietruszki i dobrze wymieszać.
Na naleśnik położyć przygotowany ser i na to kawałki wędzonego łososia. Przyprawić czerwonym pieprzem, położyć garść sałaty rukola. Zrolować przeciąć po skosie na 2 części i podawać z zupą krem.
2. WEGETARIAŃSKIE KLOPSY
SKŁADNIKI:
- 800 g ciecierzycy
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sok z limonki
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy – sól i pieprz
- 2 garście posiekanej pietruszki
- 1 jajko
- nasiona sezamu
WYKONANIE:
Ciecierzyce ze słoika, odcedzamy i przemywamy, następnie dodajemy oliwę z oliwek, sok z limonki, jogurt grecki, czosnek, sól, pieprz oraz ulubione przyprawy. Całość miksujemy za pomocą blendera.Na koniec dodajemy 2 garście natki pietruszki.
Z powstałej masy formułujemy klopsy, następnie obtaczamy w rozkłóconych jajkach i sezamie. Gotowe klopsy smażymy na patelni z dodatkiem klarowanego masła lub oliwa z oliwek.
Można podać z cacykami.
3. SZYBKA CHIŃSKA ZUPA, JAKO JEDNO DANIE
SKŁADNIKI:
- 2 piersi z kaczki
- 1 cebula
- grzyby shiitake
- 1/2 papryki czerwonej i 1/2 papryki zielonej,
- garść kiełków sojowych
- garść kapusty pekińskiej
- pokrojona trawa cytrynowa
- ząbek czosnku
- sól i pieprz, przyprawy
- bulion
- imbir kandyzowany i świeży
WYKONANIE:
Do ogrzanego woka wlewamy oliwę z oliwek, kiedy jest już gorąca wkładamy pierś z kaczki pokrojoną skośnie i cienko, podsmażamy. Następnie cebulę pokrojoną w piórka, pokrojone grzyby shiitake, pokrojoną paprykę czerwoną i zieloną oraz pokrojoną trawę cytrynową. Dodajemy garść kiełków sojowych, garść pokrojonej kapusty pekińskiej, rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz oraz imbir kandyzowany i świeży. Całość podlewamy bulionem i gotujemy.
Gotową zupę podajemy z bagietką i masłem
4. DESER
SKŁADNIKI – na 5 pucharków:
- filiżanka rozpuszczalnej kawy/ zimna/
- 15 szt biszkopcika /lub innych ciasteczek
- 250ml kremówki
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 250 serka mascarpone
- 1 paczuszka cukru waniliowego
WYKONANIE:
Kremówkę ubić na sztywno z opakowaniem cukru wanilinowego. Część ubitej kremówki od razu przełożyć do innego naczynia i zostawić do dekoracji. Następnie utrzeć żółtka z cukrem, dodać serek mascarpone i dalej ucierać. Utartą masę połączyć z kremówką.
Przygotować pucharek:
Na dno pucharka kładziemy umoczone w kawie biszkopty, na nie kładziemy utartą masę, ponownie biszkopt moczony w kawie i masa. Górę można udekorować owcami i położyć odłożoną bitą śmietanę, którą posypujemy zmieloną kawą lub potartą gorzką czekoladą.
Ostatecznie otrzymujemy takie „fałszywe tiramisu”…:)
5. PRZYSTAWKA DO KRAKERSÓW
SKŁADNIKI:
- Słoik ciecierzycy ok 400g
- 2 łyżki pasty sezamowej /humus
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- Sok z limonki
- 2 ugotowane buraki /wielkości pączka
- Sól, pieprz ,szczypta chili plus ulubione przyprawy, ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
WYKONANIE:
Płynne składniki dajemy do blendera, plus odsączona i przepłukana ciecierzyca, buraczki, pasta sezamowa, przyprawy. Całość zmiksować blenderem.
Gotową pastę podawać z krakersami lub chipsami.
O, widzisz! Właśnie siedzę nad ciecierzycą i się zastanawiam, co by tu nowego z niej wykombinować, a tu proszę – przepis jak znalazł! Zaraz wypróbuję :). A w następnej kolejności pomyślę gdzie ja teraz fenkuł dostanę, bo jakoś mi się ostatnio nigdzie w oczy nie rzucił. Szczerze mówiąc nigdy nic z fenkuła nie robiłam, ale ta wersja zupy bardzo mnie zaintrygowała, więc muszę spróbować :)..
Podobnie jak ja… na fenkuł patrzyłam jak na dziwoląga jakiegoś… a dzięki przepisom Grażynki możliwe, że trafi do mojej kuchni..:) Ta zupa, też mnie zaciekawiła, ale jeszcze nie próbowałam jej… pora posmakować…:)