Placki ziemniaczane w 10 minut !!!
Placki ziemniaczane w 10 minut… kiedyś wydawało mi się to mało prawdopodobne, ale przekonałam się, że jest to możliwe..:)) Bardzo lubię placki ziemniaczane, i nie tylko ja, bo wszyscy moi domownicy raczej ich sobie nie odmówią..;)) Kiedyś robiłam je rzadko, gdyż zajmowały mi sporo czasu, a na dodatek zawsze miałam poranione palce, gdy kończyłam etap ścierania, surowych ziemniaków, na metalowej tarce…
Szybki sposób na placki ziemniaczane…
Jakiś czas temu zobaczyłam na YouTube, propozycję szybkiego wykonania placów przy użyciu blendera. A, że należę do osób, co nie przepadają za długim staniem przy kuchni, to lubię zaopatrywać się w wszelkiego rodzaju urządzenia, które pozwalają mi ten czas skrócić do minimum.
Często jednak jest tak, że zrobię zakup jakiegoś gadżetu, a potem leży zapomniany w szafce i czeka na swoje ponowie odkrycie. I tak było w przypadku, blendera z firmy Bifinett, czy też może jest to rozdrabniacz, w sumie, sama nie wiem. Jak zwał, tak zwał, do placków nadaje się idealnie..:))
Kupiłam go dobrych kilka lat temu w Niemczech, używałam tylko i wyłącznie do rozdrabniania orzechów, a teraz jest niezastąpiony w przygotowywaniu masy na placki ziemniaczane, którą wykonuje się w mgnieniu oka. Przygotowanie masy ziemniaczanej, włącznie z obraniem ziemniaków, zajmuje niecałe 10 minut..:))
Placki ziemniaczane w 10 minut…
Poniżej podaję przepis na przygotowanie porcji dla dwóch osób:
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej ( można dać tez inną)
- sól i pieprz
Dodatki:
- jogurt naturalny lub śmietana,
- cukier brązowy, oczywiście wtedy, gdy ktoś lubi na słodko..:)) /mam sprawdzone na sobie, w ogóle nie gryzie się z czosnkiem i cebulą, które wcześniej zostały dodane do masy ziemniaczanej/
Wykonanie:
Przygotowuję sobie blender oraz wszystkie potrzebne składniki.
Obieram ziemniaki i kroje na drobniejsze kawałki. W pierwszej kolejności rozdrabniam czosnek i cebulę, wkładając je do blendera.
Następnie, pokrojone już wcześniej ziemniaki, dokładam do rozdrobnionej cebuli i czosnku. Dokładnie rozdrabniam. W czasie miksowania, kilka razy przerywam czynność aby łyżką równo rozłożyć ziemniaki w blenderze. Wtedy mam pewność, że wszystkie się równo zmiksują.
Dokładnie rozdrobnioną masę przekładam na sitko, aby odcedzić nadmiar „wody”, następnie przekładam do miseczki, dodaję pozostałe składniki oraz przyprawy .
Dokładnie mieszamy, łącznie przygotowania zajęły niecałe 10 minut. Pozostały czas to już tylko usmażenie.
Więc do dzieła, smażymy i podajemy domownikom..:))
Przygotowanie tego artykuły, zajęło mi cztery razy więcej czasu, niż same przygotowanie bardzo smacznych placów ziemniaczanych..:))
A może znacie jeszcze szybszy sposób ich wykonania, z którym warto się podzielić?
Bardzo zachęcam do wypróbowania przepisu i życzę Smacznego!!
Moje nazwywam BRZYDULE
A obrane ziemniaki ucieram na tradycyjnej tarce ale na duzych oczkach
Dodaje przyprawy. Takie jakie mam pod ręką albo takie ktore sie kończą
Uzywam tez majeranek bo wtedy sa lepiej strawne
Ale ostatnio robie z kurkumą polecam
Wypróbuję z tą kurkumą i majerankiem..:)