Pyszne rogaliki serowe…

      Rogaliki serowe „chodzą” za mną od kilku dni…:)) Tak się składa, że teraz mamy długi weekend listopadowy i jak to bywa w takie wolne dni, ciągnie człowieka do słodyczy. Jednak mało kto, ma ochotę pól dnia spędzać w kuchni aby upiec coś słodkiego. Dlatego też, podzielę się z Wami moim błyskawicznym przepisem na rogaliki serowe. Nazwa trochę na wyrost..:)) ale u mnie w domu pod taką nazwą się przyjęły..:))

      Samo ciasto składa się tylko z trzech głównych składników. W zależności ile chcemy ciasteczek, zwiększamy lub zmniejszamy ilość produktów przy obowiązkowym zachowaniu proporcji.

      Ciasteczka robi się bardzo szybko i równie szybko znikają gdy już są zrobione..:))

A oto składniki…

na ciasto:

  •  250 gram masła (można zastąpić margaryną palmą)
  •  250 gram białego sera
  •  250 gram mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

dodatki:

  • powidła śliwkowe lub inne… nie dajemy dżemu, gdyż w trakcie pieczenia rozlewa się po cieście
  • cukier puder

Wykonanie…

      Powyższe składniki na ciasto mieszamy razem i zagniatamy. Gdy ciasto nadal klei się do rąk, to dodajemy jeszcze troszkę mąki. Zagniecione ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i „wałkujemy”.  Osobiście nie posiadam stolnicy, do tego celu służy mi blat kuchenny..:))

      Gdy ciasto mamy rozwałkowane, to radełkiem do krojenia ciasta, nacinamy sobie kwadraty… u mnie nie bardzo to przypomina kwadraty, ale akurat kształt jest najmniej istotny.

imag2933

      Na pokrojone kawałki ciasta dajemy łyżeczkę powideł. Sklejamy przeciwległe boki i układany na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

 

rogaliki serowe

      Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy gotowe ciasteczka na ok 25 min do piekarnika z termoobiegiem. Gdy nie mamy termoobiegu, to czas pieczenia ok 40 min. Jak się ładnie zrumienią wyciągamy z piekarnika. Gdy lekko ostygną posypujemy cukrem pudrem.

rogaliki serowe-upieczone

       Następnie przekładamy na talerz. Gwarantuję, że przed degustacją nie zdążą ostygnąć, u mnie znikają jak są jeszcze gorące..:))

Rogaliki serowe

     Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu i skusicie się aby go wypróbować..:))

ciasteczka z kawą

Smacznego!!

2 Comments

  1. Grazyna pisze:

    Zrobiłam te rogaliki tylko ja zamiast kwadratów zrobiłam duze koło przeciełam na 8 kawałkow,nastepnie zwinełam zaczynając od szerszego brzegu do czubka i uzyskałam kształt prawdziwych rogalikow posmarowałam żółtkiem i posypałam orzechami drobno posiekanymi tez bardzo pyszne i zjedzone na gorąco

    1. Viola pisze:

      Brzmi pysznie… muszę wypróbować kiedyś i Twoją wersję. Ale orzechy mnie uczulają, więc zastąpię je migdałami.

Zapraszam do podzielenia się komentarzem ...:))

Skip to content