Bezglutenowe knedle ze śliwkami…

śliwki

Bezglutenowe knedle ze śliwkami… to dla mnie całkiem nowe smaki…:). Uwielbiam knedle ze śliwkami ale według tradycyjnego przepisu, czyli na pszennej mące, której unikam od równego roku.

Pisząc te słowa – „od równego roku” – zdałam sobie sprawę, że dokładnie dziś – 01 sierpnia – mija rok, jak zaczęłam unikać glutenu. Nie mówię, że czasem nie zgrzeszę, ale w 90% przez cały ten rok, trzymałam się narzuconych sobie zasad żywieniowych…:))

Bezglutenowe knedle ze śliwkami…

Teraz mamy sezon na śliwki, których jest pod dostatkiem i wraz z tym sezonem, przyszła mi ogromna ochota na knedle ze śliwkami. Przymierzając się do przepisu zastanawiałam się, którą mąką zastąpić mąkę pszenną. Miałam do wyboru ryżową, kokosową, gryczaną i kukurydzianą. W ostateczności mój wybór padł na mąkę kukurydzianą..:)

Przygotowując składniki, zauważyłam ku swojemu zdziwieniu, że ser biały, który jeszcze niedawno miał pojemność 250 gram poszedł w ślady masła… Czyli cena bez zmian, a pojemność mniejsza !!!

skłaniki na kneleSkładniki:

  • 230 gram sera białego ( stosuję produkty bez laktozy)
  • 8 – 9 łyżek mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • śliwki

 

Wykonanie:

Rozgniotłam widelcem biały ser, wsypałam mąkę i dodałam jajka oraz troszeczkę soli himalajskiej. Wszystko zagniotłam na jednolitą masę. Następnie formowałam małe placki ciasta, którymi obtaczałam śliwki. Na koniec, gdy już miałam gotowe knedle, oprószyłam je mąką kukurydzianą.

ciasto na knedle przygotowanie knedli gotowe knedle

Zagotowałam wodę z odrobina soli i do gotującej wody wkładałam knedle, czas gotowania 20 minut.

gotowanie knedli knedle na talerzu knedle z sosem jogurtowym

Po zagotowaniu, przełożyłam na talerz i polałam sosem jogurtowym. Cześć porcji zostawiłam na następny dzień i wtedy polałam je roztopionym masłem oraz posypałam cukrem trzcinowym…:) Obie wersje jednako smaczne…:)

sos jogurtowyPrzepis na sos jogurtowy:

  • 180g  jogurtu naturalnego ( również bez laktozy)
  • duża łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Całość dokładnie rozmieszać i gotowe… na dodatek bardzo pyszne…:))

 

Co bym udoskonaliła…

Następnym razem, gdy przyjdzie mi ochota na knedle ze śliwkami, lekko zmienię przepis. Zamiast całych jajek dam same białka, gdyż w obecnej wersji ciasto było troszkę za twarde, ale i tak bardzo smaczne. Jednak osobiście wolę gdy ciasto jest bardziej miękkie, ale to kwestia gustu…:)

Jestem ciekawa, jakie Wy macie sprawdzone przepisy na knedle ze śliwkami..?? Czy robicie tak jak ja, z białym serem, czy może macie swoje inne ulubione składniki i przepisy..??

 

 

 

 

 

Zapraszam do podzielenia się komentarzem ...:))

Skip to content