Ciasteczka bananowo-owsiane w 10 minut…!!!

ciasteczka bananowo-owsiane

Ciasteczka bananowo-owsiane w 10 minut… po długiej przerwie wracam do przepisów, których przygotowanie zajmuje mało czasu a efekty są smakowite. Dziś bazą do przepisów będą banany, które uwielbiam i prawie zawsze są obecne w mojej kuchni…:). Mają jednak mały mankament, bardzo szybko dojrzewają i wtedy nie wyglądają zbyt apetycznie.

Ciasteczka bananowo-owsiane…

W czasie długiego weekendu miałam spory zapas bananów. Jak na weekend majowy przystało, na dworze pogoda jak marzenie, a temperatury niczym w środku upalnego lata. Więc moje banany, w mgnieniu oka, przybrały barwy cętkowanej opalenizny…:)

Przeważnie z takich dojrzałych bananów robię koktajl, lecz tym razem przypadek zarządził zmianę…:)) Wyrywając kartę z kalendarza, trafiłam na jej odwrocie na ciekawy przepis, który idealnie pasował do stanu moich bananów…:)

Szybki rzut oka na składniki zdecydował, że nie ma co się zastanawiać tylko próbować…:)

Składniki:

składniki na ciasteczka

2 bardzo dojrzałe banany

1 szklanka płatków owsianych

1 łyżka miękkiego masła

2 łyżki nasion słonecznika lub dyni ( ja dodałam słonecznik)

Wykonanie:

Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy. Moje były tak miękkie, że widelec sobie świetnie z nimi poradził..:) Dodajemy miękkie masło, płatki owsiane i słonecznik. Ja dodałam jeszcze troszkę cynamonu. Mam hopla na punkcie tej przyprawy, sypię ją prawie do wszystkich deserów i dodaję do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy masę na kilka minut.

ciasteczka bananowo-owsiane cnamon ciasteczka bananowo-owsiane

ciasteczka bananowo-owsiane ciasteczka bananowo-owsiane ciasteczka bananowo-owsiane

W tym czasie przygotowujemy blachę do pieczenia i wykładamy ją papierem do pieczenia. Z masy formujemy małe kulki, które kładziemy na blasze, a następnie spłaszczamy je nadając im kształt ciasteczek.

Gotowe ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180°C (zawsze używam termoobiegu) i pieczemy je około 15 minut.

ciasteczka bananowo-owsiane ciasteczka bananowo-owsiane ciasteczka bananowo-owsiane

Pałaszowanie…:)

Ciasteczka najsmaczniejsze są krótko po wciągnięciu z piekarnika i ostygnięciu. Mają wtedy lekko chrupiącą skórkę. Natomiast po kilku godzinach stają się bardziej wilgotne, ale w smaku są równie pyszne i znikają błyskawicznie…:)

Więc jak trafią się Wam zbyt dojrzałe banany, to zachęcam do spróbowania powyższego przepisu,

który jest bardzo łatwy, bardzo szybki oraz jego efekt bardzo smaczny…:)

ciasteczka bananowo-owsiane

Życzę smacznego…:)))

 

2 Comments

  1. Jerzy pisze:

    No tak. Najłatwiej to narobić smaku i zostawić rozbabranego człowieczka przed zdjęciami. A gdzie zaproszenie na degustację???

    1. Viola pisze:

      W każdej chwili…:) Tym bardziej, iż ciasteczka robi się w mgnieniu oka…:)

Zapraszam do podzielenia się komentarzem ...:))

Skip to content