OMLET Z OWOCAMI
Jest takie powiedzenie, że śniadanie powinno być królewskie. Dla mnie takim śniadaniem są różne wariacje omletu. Robię bardziej pikantne, taka wersja odpowiada moim chłopakom, a my dziewczyny bardziej skłaniamy się ku wersji na słodko..:) Poniżej dwa przepisy na słodko, a następnym razem podzielę się wersją pikantną.
Pierwszy wariant:
składniki:
2 lub 3 jajka
łyżka otrąb owsianych
łyżka płatków migdałowych
3-4 łyżki sera białego
1 łyżeczka miodu
2 łyżki jogurtu naturalnego
owoce….ja dałam jeden mały banan i kilka borówek amerykanistykach
wykonanie:
Roztrzepać jajka z płatkami migdałowymi i otrębami owsianymi. Rostrzepuję zwykłą „trzepaczką”, gdyż lubię gdy po usmażeniu są wyczuwalne migdały i otręby. Mieszankę wylać na rozgrzaną i naoliwioną małą patelnię, upiec z obu stron pod przykryciem. W czasie pieczenia, wymieszać ser biały z jogurtem naturalnym i miodem, można dodać cukier lub nie słodzić. Upieczony omlet przełożyć na talerz, nałożyć wcześniej przygotowany ser i udekorować owocami. Można go posypać płatkami migdałowymi i cynamonem.
Roztrzepać jajka z płatkami migdałowymi i otrębami owsianymi. Rostrzepuję zwykłą „trzepaczką”, gdyż lubię gdy po usmażeniu są wyczuwalne migdały i otręby. Mieszankę wylać na rozgrzaną i naoliwioną małą patelnię, upiec z obu stron pod przykryciem. W czasie pieczenia, wymieszać ser biały z jogurtem naturalnym i miodem, można dodać cukier lub nie słodzić. Upieczony omlet przełożyć na talerz, nałożyć wcześniej przygotowany ser i udekorować owocami. Można go posypać płatkami migdałowymi i cynamonem.
Drugi wariant:
Składniki:
2 lub 3 jajka
2 lub 3 łyżeczki budyniu śmietankowy lub waniliowego (w proszku)
1 łyżeczka miodu
banan, maliny, borowka amerykańska lub inne owoce
do posypania: płatki migdałów, suszona żurawina, cynamon
wykonanie:
Jajka, budyń i miód roztrzepać, żeby nie było grudek z budyniu, do tego celu używam blender i super się sprawdza. Mieszankę wylać na rozgrzaną i naoliwioną małą patelnię, upiec pod przykryciem z obu stron. W tym czasie gdy piecze sie omlet, zblendować pół banana na jednolitą masę. Gdy omlet będzie gotowy wyłożyć na talerz, posmarować masą bananową a na górę pokroić pozostałe pół banana, ułożyć maliny oraz boròwkę. Posypać płatkami migdałowymi, żurawiną i cynamonem.
Życzę smacznego..:)