Z serii… pięć przepisów Grażynki…

Zdrowe koktaile

Z serii… pięć przepisów Grażynki… co jakiś czas moja stała czytelniczka i dobra znajoma, podsyła mi na maila różne ciekawe przepisy. Już raz się z nimi dzieliłam i można podejrzeć je TUTAJ. Tym  razem przepisy, a raczej porady Grażynki, są głównie związane z ich właściwościami leczniczymi i nawiązują do tego, jak za pomocą właściwego komponowania produktów możemy pomóc naszemu zdrowiu.

Przepisy i porady Grażynki związane z leczeniem cukrzycy…

Grażyna to typ sowy lub „nocnego Marka”,  który siedzi do późna w nocy i lubi wyszukiwać różne ciekawostki, a potem dzieli się z nimi. W czasie takiego nocnego buszowania, po kobiecych gazetach oraz rozległym świecie internetu, wyszukała przepisy, które są pomocne przy leczeniu cukrzycy. Nie zastanawiając się długo wysłała mi je na maila z dopiskiem:

                  Wydrukować!!! Powiesić na  lodówkę i stosować…!!!

Ja zrobiłam coś więcej, bo przedrukowałam przepisy/porady Grażynki, oczywiście za jej zgodą i dzielę się nimi z Wami, może okażą się pomocne!!

Pięć przepisów wspomagających walkę z cukrzycą…

             1.Koktajl na cały dzień:

składniki:

– 2 banany,

– 2 jabłka

– garść jarmużu,

– 5 szt kiwi

– 1/2 litra wody

Wszystkie składniki zmiksować, najlepiej wieczorem i wstawić na noc do lodówki. Rano wypić pół litra soku, pozostałą część można rozdzielić na kilka porcji, tak aby całość wypić do końca dnia.

   2. Syrop dwuskładnikowy:

składniki:

– 6 szt cytryn

– 300 g selera

Wyciskamy sok z cytryn, natomiast obranego selera ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Produkty wkładamy do garnka i przykrywamy pokrywką, całość gotujemy na parze. Najprościej,  to garnek z produktami wstawiamy na drugi garnek z wodą. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy 2 godziny aż uzyskamy syrop. Gdy w czasie gotowania mieszanka będzie zbyt gęsta, to dodajemy troszkę wody pamiętając, że musi być ona gorąca.

Pozostawiamy pod przykryciem do czasu całkowitego wystudzenia, przelewamy do słoika i przechowujemy w lodowce. Pijemy 1 łyżkę soku codziennie, na 30 min przed śniadaniem. Kuracja powinna trwać 2 miesiące.

3. Jajko z octem jabłkowym

Składniki:

– 1 jajko

– ocet jabłkowy

Jajko gotujemy na twardo. Gdy dobrze wystygnie, najlepiej po kilku godzinach, obieramy i  nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, tak aby się nie rozpadło. Tak przygotowane jajko, wkładamy do naczynia i zalewamy octem jabłkowym. Wkładamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc. Rano zjadamy jajko popijając ciepłą wodą. Jemy codziennie, aż poziom cukru się zmniejszy lub unormuje do 120.

Moja sugestia… chyba zbyt smaczne to nie będzie… ale czego nie robi się dla zdrowia…:))))

4. Pestki z dyni na każdy dzień…

Codziennie jemy 1/2 szklanki pestek dyni. Ponoć bardzo dobrze obniżają poziom cukru we krwi.

5. Istotne uwagi

UWAGA. Błędem jest nadmierna suplementacja diety witaminą D. Najlepiej  suplementację w dodatkowe składniku w postaci syntetycznych witamin ustalić z swoim lekarzem.

Podsumowanie:

Nie gwarantuję, że powyższe przepisy i porady zadziałają… ale na pewno nie zaszkodzą, gdyż bazują tylko i wyłącznie na naturalnych składnikach. Więc jak ktoś chce wypróbować, to razem z Grażynką zapraszamy do testowania…:)

A jak ktoś ma własne naturalne sposoby na walkę z cukrzycą, to zapraszamy do podzielenia się z nimi w komentarzach. Tym bardziej, że Święta tuż, tuż… pokus cała masa…więc poziom cukru  w naszym organizmie, będzie się wahał jak na huśtawce ..:)

Sok z brzozy pozyskany z moich brzózek

Sok z brzozy…

2 Comments

  1. Mateusz pisze:

    Super przepisy! Na pewno wykorzystam ten pierwszy 🙂

    1. Viola pisze:

      Mi ten pierwszy również najbardziej przypadł do gustu…:) Pozdrawiam serdecznie:)

Zapraszam do podzielenia się komentarzem ...:))

Skip to content